De geschiedenis van Hollands Palet

Hollands Palet is een radioprogramma dat begon met het draaien van alleen maar muziek van Nederlandse en/of Vlaamse bodem. Dat was niet persé ook Nederlandstalige muziek. Als de muziek maar geproduceerd is in Nederland of Vlaanderen!

hsrlogoIn 2005 was het programma voor het eerst te horen bij de commerciële radiozender Haagstad Radio. Haagstad Radio was een Hindoestaanse radiozender. Een ploeg enthousiaste radiozendamateurs, waaronder Wim, PA2WJZ, hebben belangeloos meegeholpen met het ” in de lucht” brengen en houden van de zender van het station. Haagstadradio verzorgde haar uitzendingen op de middengolf (1485 kHz) en was zodoende in een groot deel van Nederland te horen. Wim heeft het als een soort tegenprestatie voor elkaar gekregen dat op de zondagavond een radioprogramma mocht worden uitgezonden op de Hindoestaanse zender.

HaagstadstudioDaar Wim en ook de andere zendamateurs natuurlijk iets anders wilde laten horen werd op dat moment het idee geboren om een programma te maken met uitsluitend muziek van Nederlandstalige én Vlaamse bodem!
En jawel! Hollands Palet was geboren! Het programma werd elke zondagavond van 20:00 tot 22:00 uur “live” uitgezonden vanuit de studio van Haagstadradio aan de Haagse Beeklaan. Hollands Palet werd gemaakt door Ger Kruger en Wim Zonderland. Vanwege het redelijk grote bereik (ontvangstrapporten vanuit Zwolle!) kregen we veel positieve reacties en er werden dan ook regelmatig verzoekplaten gedraaid.

Op 15 april 2006 kwam Wim Zonderland tijdens een Veronica Revival uitzending vanuit Hotel Lapershoek in Hilversum zijn oud-radiovriend Kees Stichtenaer (Kees Rooke) tegen. Kees heeft voor het laatst radio programma’s gemaakt in de 80tiger jaren en vond het dan ook erg leuk om ook mee te gaan werken aan de uitzendingen van Hollands Palet!

We weten helaas niet precies wanneer, maar ergens in 2007 of 2008 werd Hollands Palet ook uitgezonden via de lokale omroep van Rijswijk (ZH). Het programma was te horen op zaterdagmiddag van 17:00 tot 18:00 uur en zondag volgde de herhaling van 12:00 tot 13:00 uur. Zodoende is het programma een aantal jaren op zowel de middengolf (Haagstadradio) als op de FM-band te horen geweest.

Op een gegeven moment zijn de uitzendingen via Haagstadradio beëindigd en was het programma alleen nog te horen via Omroep Rijswijk Radio. Helaas zijn door omstandigheden de uitzendingen via de lokale omroep van Rijswijk begin 2011 gestopt.

vahon2Sinds oktober 2012 is het programma terug op de middengolf! De ploeg van Hollands Palet heeft wederom ervoor gezorgd dat het middengolf zenderpark voor Vahon Hindoestani Radio werd gerealiseerd. Vahon Radio maakt gebruik van de frequentie 1566 kHz en inmiddels is het station ook te horen via DAB+.
Het programma Hollands Palet wordt alweer enige jaren op de zondagavond tussen 20:00 en 21:00 uur uitgezonden vanuit zuidwest Den Haag. Het programma wordt verzorgd door het schitterende duo Ger Kruger en Wim Zonderland en regelmatig neemt Kees Rooke de uitzending over als Wim en/of Ger niet in de gelegenheid zijn om het programma te produceren.
We maken natuurlijk gebruik van de social media, zoals Twitter en Facebook en ook is er een e-mail adres beschikbaar voor het aanvragen van verzoekplaten (info@hollandspalet.nl).

Hieronder zie je presentatoren die regelmatig op Hollands Palet én op Vahon radio te horen zijn:

Wim Zonderland
Wim Zonderland
Ger Kruger
Ger Kruger
Kees Rooke
Kees Rooke

 

 

 

 

 

 

Sinds 16 oktober 2012, 22.00 uur zendt de Haagse Hindoestaanse radiozender Vahon FM uit met een vermogen van 1 KiloWatt op de middengolffrequentie 1557 kHz. In 2014 is Vahon Radio naar een rustiger frequentie op de middengolf gegaan: 1566 kHz.

NautelzenderMet het huidige vermogen op de middengolffrequentie 1566 kHz wil Vahon FM meer luisteraars trekken in de regio Den Haag, Voorheen was Vahon FM alleen te ontvangen via het analoge kabelnetwerk van Ziggo in de gemeente Den Haag en via Internet (Bron: MediaMagazine.nl).
Wim Zonneveld, de coördinator en voorzitter van de Veron afdeling Den Haag, heeft voor een aantal belangstellenden een rondleiding gegeven op het zenderpark Veldhuis. Hier staat de zender en de antenne van Vahon Hindustani radio 1557 kHz. Ger Kruger, die ook aanwezig was, heeft een video opname gemaakt van de inleiding die Wim gegeven heeft. De inleiding staat op Youtube (wil je ook een rondleiding? stuur een e-mail naar info@hollandspalet.nl).